NOX.X Ename 2019
zaterdag, 6 juli, 2019
€ 0.00

NOX.X 2019

zaterdag, 6 juli, 2019    20:00 tot 02:00


Op 6 juli 2019 is het terug zover: de Enaamse dorpskern wordt omgetoverd tot een podium voor een nieuwe bruisende editie van NOX.X. Het festival is al aan zijn 18de editie toe! De sfeer en het eigenzinnig programma maken dit evenement niet alleen uniek, maar ook geschikt voor alle leeftijden. Naar goede gewoonte wordt NOX.X opgebouwd rond drie elementen: woord, beeld en muziek. Het Enaams erfgoed vormt het prachtige decor.


Programma:


Roland van Campenhout - Folksongs from a Non-Existing Land


Folksongs of a Non-Existing Land zuigt je, van bij de allereerste noot, mee in de duistere en magische wereld van diens maker: Roland Van Campenhout. De Belgische meester-gitarist en zanger begeleidt je live door een mysterieus, muzikaal en donker landschap. Inmiddels 74, met diepe wortels in blues en folk, is Roland iedere muziekstijl meester, gaande van jazz naar ethno tot psychedelic. Zelf deelt hij zijn oeuvre in als 'Ethno Pop Folk’. Een levende legende, een archetype van een uitstervend ras: de Sound Magician.


Locatie: Lijnwaadmarkt


And Then Came Fall

And Then Came Fall klinkt als een loodzware warmte die overgaat in een kille zucht. De teksten van Annelies Tanghe snijden, kerven en krassen door je ziel maar in symbiose met de muzikale mantel die Sam Pieter Janssens rond de nummers legt, puren ze uit in ware schoonheid. Niks meer, niks minder. Over het leven, de liefde. Een muzikaal statement, wars van trends en hypes.

Locatie: Kelder Lijnwaadmarkt


The Rolls


The Rolls spelen eigen composities met songteksten opgebouwd uit quotes en gedichten van Charles Bukowski en vissen muzikaal in dezelfde vijver als de bluesy JJ Cale. Zanger-componist Derek en gitarist Bruno Deneckere kennen elkaar al bijna 30 jaar van verschillende projecten zoals Dylan-tributes en het Gentse muzikantencollectief Het Gespuis. Voor The Rolls gaan ze voor het eerst samen elektrisch. Bassist Mario Vermandel en drummer Tony Gyselinck spelen al sinds de jaren ’80 samen en begeleidden toppers als Roland, Steven Debruyn, Rony Verbiest…

Locatie : Lijnwaadmarkt

La Cie POC – BPM

Dit Franse trio zet ons telkens weer op het verkeerde been: zijn het nu goochelende muzikanten of muzikale tovenaars? Alles wat ze onder ogen en in de handen krijgen wordt “omgetoverd” tot een instant muziekinstrument. Moeiteloos switchen ze van rap, over funk tot elektro en spelen zo hun eigen unieke partituur bij elkaar. Deze lichtjes gekke Bretoenen nemen ons mee op hun energieke zoektocht op de tonen van hun eigen gecreëerde en tijdloze wereld.

Opgelet: deze voorstelling speelt slechts éénmaal! Duurtijd 55 min.

BASta!²

BASta! begon als het eenmansproject van contrabassist en componist Joris Vanvinckenroye (Aranis). Joris creëert muziek door zichzelf live op te nemen tot een orkestraal en filmisch geheel. Elementen van klassieke muziek, rock, jazz en folk worden heel natuurlijk gecombineerd. Met fluitiste Jana Arns wordt zijn contrabasorkest sinds kort uitgebreid tot BASta!². Samen zorgen ze voor een meeslepende soundtrack en brengen nieuwe, eigenzinnige muziek zonder al teveel franjes.

Locatie: Sint-Laurentiuskerk

Ciné Martiko/Sassafras De Bruyn – Het meisje dat een vogel werd

“Dit is het verhaal van een meisje dat een vogel werd. Het was niet gepland, en het was al zeker niet mogelijk, maar het gebeurde toch…”. Hoe kunnen we nog samenvallen met onze normale zelf, als het mysterie de wereld voor onze ogen omhult? Een beeldende vertelling over een dorp dat beroerd wordt door een raadselachtige transformatie.

Locatie: filmzaaltje pam

Cie Les Petits Délices – D’ici D’ailleurs

Weggaan…? Ja! … Maar hoe… Een voorstelling die diep raakt en plezant is. Visueel en zonder woorden. Over het kind op de vlucht, in ballingschap. Een marionet en een komediante. Een dolkomische ontmoeting van twee tegenovergestelde reizigers zonder ticket, maar die, om te ontsnappen aan de controle, dezelfde schuilplaats moeten delen. Een ontroerend verhaal, gebracht met humor en verfijning.

Locatie: Enameplein

Orchestre International du Vetex

Ze zijn een sprankelend en feestelijk collectief van een vijftiental Vlaamse, Waalse en Noord-Franse muzikanten dat in 2004 werd opgericht in Vetex, een oude texielfabriek in Kortrijk. Ze spelen een mix van Balkan, gipsy, ska, Latino, klezmer, polka en tarantella. Een kleurrijke fanfare die ook internationaal scoort. Ze trokken al met succes door Oost-Europa en toerden ook in Zuid-Amerika samen met Manu Chao. Warm aanbevolen voor wie ook Fanfare Ciocărlia kan smaken. Muziek met een boodschap, maar vooral: stoelen aan de kant!!

Locatie : Enameplein

De Vuurmeesters

De Vuurmeesters wagen zich in de straten. De Vuurparade Live valt je wereld binnen en verovert de straten met mobiele vrolijkheid en betovering. De muziek van gipsyband Djurdejevak, vernieuwde kostumering en enscenering maakt van deze Vuurparade een spektakel om vurig plezier te evenaren.

Om 00:30u in de straten van Ename

Fiets je eigen schilderij

Trap op de pedalen, kies je kleuren en zie hoe die kleuren zich vermengen. Trap sneller of langzamer, elke keer is het kunstwerk weer anders. Het drogen van je schilderij doe je op de ‘droogfiets’. Verbaas en verwonder je. Kinderen leren op speelse wijze over centrifugale krachten, kleurenleer en doorzettingsvermogen!

Randanimatie op het Enameplein

Praktisch

Zaterdag 6 juli 2019, van 20:00 tot 02:00

Gratis toegang – Dorpskern Ename


Contact:

pam Ename

Lijnwaadmarkt 20

9700 Ename

055 30 90 40

 

Fotogalerij (Klik om te openen): 
NOX.X
NOX.X
NOX.X
NOX.X
NOX.X
NOX.X
NOX.X
NOX.X
NOX.X
NOX.X
Uurrooster NOX.X
Grondplan NOX.X