De Provincie Oost-Vlaanderen investeert, met het pam Ename als motor, al sinds 2000 in de uitbouw van de archeologische abdijsite van Ename. De nieuwste realisatie is de heraanleg van de groentetuinen, op basis van de 17de-eeuwse plannen.

Bij de vormgeving van het tuinpark baseerden we ons op de 17de-eeuwse tekeningen, gemaakt door landmeter Bale, in opdracht van abt de Loose. Vandaar ook de toepasselijke naam van onze abdijtuin: “de Loose Hoveniers”.

Voor het heraanleggen van de groentetuinen trok pam Ename de inwoners aan. Door samen te tuinieren ontstaat een nieuwe sociale dynamiek in het dorp. Het kweken van vergeten en oude groenten wordt gestimuleerd, in volle respect voor de historische site. In de toekomst zal het museum hier een nieuwe educatieve werking ontplooien en wil het ook toeristen en scholen aantrekken. Zo zullen er samen met het pam Ename oogstfeesten, workshops, Open Monumentendagen, … georganiseerd worden.

Ename leeft, tot ver buiten de dorpsgrenzen: heel wat inwoners en bezoekers kwamen al een kijkje nemen en niemand minder dan Benoit Dewitte, sterrenrestaurant in Zingem, is bereid gevonden om de rol van peter van dit mooie project op zich te nemen!