Het voormalige Provinciaal Archeologisch Museum te Velzeke opende op 13 oktober de nieuwe vleugel. Het gebouw van 3 verdiepingen, grotendeels verborgen in de helling naar de Paddestraat, is toegankelijk langs de Doolbosweg.

De opstelling oogt fris en kan een breed publiek bekoren. De informatie is tweetalig, goed gedoseerd en de geïntegreerde doe-activiteiten vormen een speelse afwisseling. Een prachtige muurtekening vertelt het verhaal van de evolutie van mens en landschap in de prehistorie. De metaaltijden komen tot leven in miniaturen en unieke objecten.

Op een indrukwekkende manier worden we geconfronteerd met de Gallische oorlogen en de inval van de Romeinen. Hun invloed op onze regio wordt kleurrijk belicht. Levensechte figuren lijken zo uit het verleden te komen om je mee te nemen in hun geschiedenis.

Nagebouwde interieurs, reconstructies en replica’s illustreren het verhaal van de Romeinse agglomeratie Velzeke. Er is aandacht voor transport, handel en nijverheid. Zonder je af op een Romeinse latrine of bouw zelf een houten waterput.

Romeinse Playmobilsoldaatjes houden halt in Velzeke en toveren een glimlach bij jong en oud.

Natuurlijk worden ook topstukken getoond zoals de beroemde Romeinse zilverschat van Everbeek (Brakel).

In de vier educatieve ruimtes beleef je samen met een gids avonturen van een prehistorische jager, een Romeinse legionair of Gallische edeldame. 

Op de benedenverdieping kan je de archeologische werkruimte, het restauratieatelier en het Archeodepot bezoeken met een gids. Snuisteren in een echt rariteitenkabinet kan in het open depot. Een eclectische verzameling van ca. 100 jaar geleden illustreert de geschiedenis van de archeologie. Ook het prille begin van de Velzeekse collectie wordt uit de doeken gedaan. Aan de andere zijde zie je de ultramoderne opslagrekken, verpakkingsmaterialen en registratiemethodes.

Ben je gefascineerd door archeologie? Wil je de geschiedenis aan de lijve ondervinden? Bezoek de Archeologische site te Velzeke, jouw afspraak met het verleden.

Info en reservatie

pam Velzeke

Paddestraat 7

9620 Zottegem

www.pam-ov.be/velzeke

pamzov@oost-vlaaneren.be of 09 360 67 16