Geen beter moment dan de Week van de Vrijwilliger (27 febr t/m 6 mrt) om onze vrijwilligers extra te bedanken voor hun inzet. Zij maken onze werking compleet. Bedankt! Met plezier stellen wij Didier Descamps en Bernadette Van Damme aan u voor.

Twee vrijwilligers/gidsen vertellen over hun passie.

          

Didier Descamps: "In 1984 kom ik met mijn gezinnetje aan in de Wallestraat 105 te Ename. Het is 1986 als ik een eerste bezoek aan de opgravingssite maak. Ik mocht er genieten van de enthousiaste, aanstekelijke uitleg van een zekere Dirk Callebaut! Tiens, Ename bleek heel interessant te zijn. Ik besloot de cursus 'Gids van Gent en Oost-Vlaanderen' te volgen. Ik behaalde mijn diploma eind 1993 en kon direct aan de slag als gids in Ename (en ook in Oudenaarde). ..."

Bernadette Van Damme: "De scriptie als sluitstuk van mijn gidsenopleiding was het verhaal van 'Ename, een dag van duizend jaar'. Als gids/vrijwilliger kan ik dit rijke verhaal meedelen aan de bezoekers. Gidsen is voor mij 'een uit de hand gelopen hobby'. Reeds in de lagere school vond ik het heerlijk om voor de klas spreekbeurten te geven. Mijn klasgenoten huiverden van de gedachte om voor een publiek te spreken. Na mijn beroepscarrière heb ik er voor gekozen om de intense gidsenopleiding te volgen aan COOVI in Anderlecht en aan Het Perspectief in Gent. Mijn allereerste gidsbeurt ging door op 11 september 2001. In Ename kwamen de burcht en de abdij weer tot leven, terwijl in New York de WTC-torens vernield werden. ..."

Didier Descamps: "... Inmiddels was ik een verzameling begonnen van oude postkaarten van Ename. Uiteindelijk werd alles dat te maken had met de geschiedenis van Ename bijgehouden en verzameld. Dit soms tot enige ergernis van mijn echtgenote.  Ik probeerde dan ook alle onderzoekingen over de archelologische site én de kerk te volgen en te verwerken in mijn gidsbeurten. Eindwerken van studenten, artikels uit de pers en zelfs uit vakbladen ontsnapten niet aan mijn aandacht. De periode op het einde van vorige eeuw was bijzonder boeiend omwille van de opgravingen en historisch onderzoek dat in en om de kerk gebeurde. ..."

Bernadette Van Damme: "... Het is iedere keer weer verrassend en spannend welke groep zich aanbiedt. Het is de bedoeling om de bezoeker 'een goed gevoel' te bezorgen dat nog lang blijft nazinderen. Gids zijn blijft een uitdaging en een passie.  Daarom zijn opleidingen en zelfstudie noodzakelijk. Wie zei ook al weer 'hoe meer ik weet, hoe meer ik besef wat ik niet weet'? Juist, Socrates. ..."

Didier Descamps: "... De opening van het museum in 1998 deed nieuwe opportuniteiten ontstaan. Een golf van enthousiasme overspoelde het gemeenschapsleven van ons dorp. Gretig nam ik er aan deel. Ik zag er mogelijkheden om een aantal eigen ideeën te kunnen uitwerken. ..."

Bernadette Van Damme: "... Een tiental gidsen verzorgen in Ename de rondleidingen, geknipt volgens de wensen van de bezoeker.  De collega's hebben een hechte band en dat wordt in de hand gewerkt door de goede verstandhouding met het baliepersoneel. Pam Ename biedt een waaier van mogelijkheden waarbij je telkens ondergedompeld wordt in die zo miskende middeleeuwen. Ename, het rustige dorp aan de Schelde, kan fier zijn op een heel  rijke geschiedenis. Het verhaal van Ename begint iets meer dan duizend jaar geleden en staat bol van spannende verhalen over  oproer en vredige rust.  Daar zorgden eerst de burchtheren voor en daarna de monniken. ..."

Didier Descamps: "... Als medewerker van “Museumnacht Ename” ( nu Nox.X) kon ik ook hier mijn bijdrage leveren om verschillende cultuursoorten en historie samen te brengen bij de lokale bevolking. Dit paste volledig in mijn overtuiging. Gedurende al die jaren heb ik heel wat informatie over “ons” Ename kunnen samenbrengen en ik wens dit als (echte?) Enamenaar naar het ruime publiek te kunnen overbrengen op een hopelijk aangename wijze."

Bernadette Van Damme: "... In het museum komt Ename tot leven door de fraaie voorwerpen en de poppen vertellen hun belevenissen van het dorp.  De keuken onthult de middeleeuwse eetgewoonten en in het labo ervaar je het werk  van de archeoloog. De Sint-Laurentiuskerk geeft haar unieke architectuur prijs en op de archeologische site krijg je een idee van de Sint-Salvatorabdij. Deze vergane glorie wordt levendig gemaakt met  een virtuele wandeling door de abdij aan de hand van een 3D-voorstelling. Vergeet vooral het Bos t' Ename niet! Tijdens een verkwikkende wandeling in dit uniek ecologisch pareltje groen kom je alles te weten over het historische verband met het verhaal van Ename. Wij bieden ook aangepaste rondleidingen voor bezoekers met een visuele of auditieve beperking. Laat je verleiden tot een bezoek aan Ename! Wij kijken er naar uit om je te begroeten en rond te leiden!"