Archeologiedagen in Ename
vrijdag, 8 oktober, 2021 tot zondag, 10 oktober, 2021
€ 0.00

PAM ENAME

Breng een bezoek aan deze fijne plek die letterlijk onder de kerktoren en naast de schelde ligt. Voel meer dan duizend jaar geschiedenis zachtjes over je heen glijden. Van een grensdorp met burcht en keizerlijke belangen tot een bloeiende abdijsite. Verhalen! En tijdens Archeologiedagen: helemaal gratis! 

vrijdag van 9u tot 17u / zaterdag van 13u tot 17u / zondag van 13u tot 17u

Reservatie en info

reservatie.pam-ename@oost-vlaanderen.be of 055 30 90 40

ERFGOEDCENTRUM

Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht.

Kijk dwars door het bladerdak van het bos naar een tumultueus verleden. Ontdek wat graancirkels vertellen. Ontmasker vermomde bunkers en verdwenen vliegvelden. Zak door de grond tot aan de ijstijd. De tentoonstelling 'spoorzoekers' leert je verschillende bronnen en technieken om archeologische sporen te bestuderen vanuit de lucht. Oude en hedendaagse luchtfoto's, hoogtescans, ...ze onthullen hun geheimen. Ze sporen aan om het Oost-Vlaamse landschap met een nieuwe bril op te herontdekken en herbeleven. Want onder onze voeten zit een heel verhaal. Zie jij het ook? 

vrijdag 10u tot 17u / zaterdag van 13u tot 17u/ zondag van 13u tot 17u 

Spoorzoekers Junior

Droom jij ervan om een vogel te zijn? En wat zou je dan zien? Kom het uitvogelen op de Provinciale erfgoedsite Ename. Het kompas toont je de weg naar de opdrachten. Herken, vergelijk, tuur, knutsel en puzzel. Oude kaarten, foto's van drones, graancirkels, loopgraven. Ze zullen geen geheimen meer hebbe voor jouw kind! Spelenderwijs gaan de kinderen aan de slag met geschiedenis en aardrijkskunde. Kleine broer of zus kunnen hun eigen landschap bouwen met verschillende soorten blokken en materialen. 

vrijdag 10u tot 17u / zaterdag van 13u tot 17u/ zondag van 13u tot 17u

Spoorzoekers op wandel

Een erfgoedwandeling van 12km door Oudenaarde en omgeving die nu ook met de Erfgoedapp te volgen is. Je ontdekt er methodes om gekend en minder gekend erfgoed vanuit de lucht te bekijken en van op de grond te beleven. Van luchtfotoreeksen over historische kaarten en een stadsmaquette tot drone-opnames en het digitaal hoogtemodel.

vrijdag 10u tot 17u / zaterdag van 13u tot 17u/ zondag van 13u tot 17u

Ontrafel mysterieze sporen (12+)
In Ename dwaalt een mysterieuze gedaante rond. Wat is er aan de hand? Geen idee. Wat wel vaststaat, is dat de geheimzinnige figuur jullie hulp nodig heeft. Volg de weg en vind sporen, aanwijzingen, uitdagingen en raadsels. De zoektocht van ongeveer 3km brengt jullie langs het tot de verbeelding sprekende Enaamse erfgoed en laat julle honderden jaren terug in de tijd reizen. Hebben jullie de nodige kwaliteiten als spoorzoeker? Kom dan naar Ename...als je durft.

zaterdag van 13u tot 17u/ zondag van 13u tot 17u

Reservatie en info  

erfgoedcentrum@oost-vlaanderen.be of 055 30 03 44