De klokken van abt de Loose. Beiaardcultuur in Vlaanderen, Oudenaarde en Ename
vrijdag, 19 maart, 2021 tot zondag, 26 september, 2021
€ 7.00
Oudenaarde is beroemd om zijn tapijtweefkunst en de Ronde van Vlaanderen. Maar in deze stad werd in 1510 ook de eerste beiaard in de geschiedenis in gebruik genomen. In de 16de eeuw zou beiaardmuziek  uitgroeien tot de 'soundtrack' van de Lage Landen, en dat is ze nog steeds.

Pieter Hemony, de Stradivarius van de beiaardkunst, goot in 1660 een beiaard voor Antoine de Loose, abt van de abdij van Ename. Net als de abdij ging dit instrument verloren in de troebele Franse tijd. Vandaag klinken nog een aantal uit Ename afkomstige klokken in Franse kerken. Ook al komen die niet terug, toch komt de abdijbeiaard in de Erfgoedsite Ename weer tot leven. Bewonder de klokken en klokjes, klavieren, briefwisseling en hedendaagse technologie! Bespeel zelf de virtuele beiaard van abt De Loose en beluister de klokken alsof ze nog in Ename hangen.

Tickets en info
7 euro voor een all-in paket voor de volledige Erfgoedsite (Beiaardexpo, pam Ename, Archeopark en tijdelijke expo's in het Erfgoedcentrum) Meerdere reductietarieven, binnenkort te reserveren via de webshop.

Locatie:

Erfgoedsite Ename

Lotharingenstraat 1

9700 Oudenaarde (Ename)

Fotogalerij (Klik om te openen): 
De klokken van abt de Loose
Opbouw expo
Opbouw Expo
Opbouw Expo