De klokken van abt De Loose. Beiaardcultuur in Vlaanderen, Oudenaarde en Ename
vrijdag, 19 maart, 2021 tot zondag, 26 september, 2021
Oudenaarde is beroemd om zijn tapijtweefkunst en de Ronde van Vlaanderen. Maar in deze stad werd in 1510 ook de eerste beiaard in de geschiedenis in gebruik genomen. In de 16de eeuw zou beiaardmuziek  uitgroeien tot de 'soundtrack' van de Lage Landen, en dat is ze nog steeds.
Pieter Hemony, de meesterklokkengieter van de beiaardkunst, goot in 1660 een beiaard voor Antoine de Loose, abt van de abdij van Ename. Net als de abdij ging dit instrument verloren in de troebele Franse tijd, eind 18de eeuw. Vandaag klinken nog een aantal uit Ename afkomstige klokken in Franse kerken. Ook al komen die niet terug, toch komt de abdijbeiaard in de Erfgoedsite Ename weer tot leven. Bespeel zelf de virtuele beiaard van abt De Loose! Volledig coronaproof en kindvriendelijk!

Praktisch

7 euro voor een all-in pakket voor de volledige Erfgoedsite (beiaardexpo, pam Ename, het archeopark en de tijdelijke expo's in het Erfgoedcentrum). Meerdere reductietarieven.

Je kan zelf op de beiaard spelen of klokken laten luiden. Soms weerklinken die nogal luid voor onze oren. Daarom deze tip: neem oorbescherming mee wanneer je extra  gevoelig bent voor geluiden of voor de allerjongsten. 

Openingsuren:

Maandag: gesloten

Dinsdag tot en met vrijdag: 10u tot 17u

Zaterdag en zondag: 13u tot 17u

Locatie:

Erfgoedsite Ename - Erfgoedcentrum

Lotharingenstraat 1

9700 Oudenaarde (Ename)