Nieuws uit Bos t'Ename: Herfst in het bos

Als je rond deze tijd van het jaar een wandeling maakt in Bos t'Ename, kan je ze spotten: de paddenstoelen! Wonderlijke kunstwerkjes van de natuur zijn ze! En wat meer is: in Bos t'Ename kan je, als je goed kijkt, ook enkele zeldzamere exemplaren spotten. De porseleinzwam bijvoorbeeld, het geel hoorntje, de kroontjesknotszwam, de lila satijnvezelkop en ook de zilvergrijze ridderzwam. Sprookjesachtige namen voor al even sprookjesachtige paddenstoelen! Onder de nieuwe bewoners reken we nu ook de gele hersentrilzwam. Sprookjesachtige namen als porseleinzwam, geel hoorntje, kroontjesknotszwam, lila satijnvezelkop en zilvergrijze ridderzwam. Ben je niet zo'n fan van paddestoelen, maar wel van andere fauna en flora, dan kom je zeker ook aan je trekken! Het bos herbergt meer dan 15.000 soorten planten, schimmels en dieren. Ben je meer een wandelfanaat? Ontdek dan de kleurrijke herfsttaferelen en mooie vergezichten dan op een wandeltocht van 5 tot 14km. Verwacht je aan wat klimwerk en het kan ook drassig zijn, dus voorzie gepast schoeisel. Het overgroot deel van het bos is vrij toegankelijk. Een gratis wandelkaart kan je ophalen in het pam (lijnwaadmarkt 20). Veel ontdek- en wandelplezier!

Bos t'Ename

Ten zuiden van de dorpskern van Ename, op de groene heuvels van de Vlaamse Ardennen, ligt een historisch-ecologisch uitzonderlijk waardevol gebied, bekend als het Bos t'Ename. Reeds van in de middeleeuwen was deze bosrijke zone nauw verbonden met het havenstadje Ename, en later met de abdij van Ename. Het bos heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in het dagelijkse leven in Ename, zowel door zijn natuurlijke rijkdommen dan wel als leefomgeving voor dier en mens. Een wandelpad vertrekt aan het museum en benadrukt deze sinds eeuwen bestaande historische band.

Het Bos t'Ename is een uitgestrekt bosgebied, waarvan een deel momenteel als natuurreservaat wordt beheerd. Menselijke activiteiten die de flora en fauna kunnen verstoren zijn strikt verboden. Bezoekers zijn slechts toegelaten tot het natuurreservaat tijdens geleide wandelingen waarvan een deel verloopt op houten knuppelpaden, zowat een halve meter boven de begane grond, zodat de bosbodem en de begroeiing niet verstoord wordt.

Het bosbeheer in Bos t'Ename streeft ernaar om het natuurlijke landschap en de biologische verscheidenheid van een niet verstoord bosbiotoop te herstellen. In 2002 werd het Bos t'Ename bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Het was een primeur dat deze prijs naar een landschap ging, en niet naar een monument.

Een educatief wandelpad genoemd naar Mariette Tielemans, werd aangelegd doorheen het Bos t'Ename. Het pad start aan het museum, is volledig bewegwijzerd en heeft verschillende educatieve informatiepanelen die het botanisch en historisch belang van het bos uitleggen.

Als je in Bos t’Ename op stap bent, kan je al eens loslopende koeien tegenkomen. Rustig blijven en genieten van de ontmoeting! En belangrijk, honden altijd aan de leiband!