Provinciaal Erfgoedcentrum

Op nauwelijks één kilometer van pam Ename en aan de rand van het Archeopark opende in februari 2012 het Provinciaal Erfgoedcentrum. Van op de tweede verdieping krijg je een prachtig panorama op de archeologische site en de brede omgeving. Hier ontwikkelt Erfgoedsite Ename een werking met focus op het Enaamse erfgoed. In het erfgoeddepot (kelderverdieping) wordt het onroerend erfgoed uit Oost-Vlaanderen tijdelijk ondergebracht en verzorgd. Regelmatig worden er tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. 

Gratis parking aanwezig aan de overzijde van het gebouw.

Depotwerking:

Provinciaal Erfgoedcentrum

tel. 055 30 03 44

www.oost-vlaanderen.be/erfgoedcentrum

E-mail: erfgoeddepot@oost-vlaanderen.be

 

EXPO: Planten persen en landschappen lezen. Over Herbaria, Groen van Toen en 12 000 jaar Bos t'Ename

Wist je dat herbaria van 200 jaar oud heel interessant zijn voor de studie van de biodiversiteit? En dat ze een belangrijke rol spelen bij de instandhouding van de vele erfgoedlandschappen die onze provincie rijk is? Maar hoe en wanneer is men ertoe gekomen om planten te drogen en systematisch te bewaren?
En ging het er wel altijd even wetenschappelijk aan toe of durfde men wel eens een exotisch plantje tussen de zelf geplukte veldbloemen steken?

In het eerste deel van de tentoonstelling wandel je met de 19de-eeuwse botanisten en Victoriaanse natuurliefhebbers, plantenkoker over de schouder, je krijgt authentieke, 200 jaar oude herbaria te zien en steekt heel wat op over de bewaring van deze fragiele tijdscapsules. Het entenproject van de Provincie legt ook herbaria aan in het Erfgoeddepot, maar verzekert vooral de toekomst van zeldzame erfgoedbomen. Vandaag bestuderen wetenschappers herbaria en landschappen om de evolutie van de biodiversiteit te achterhalen. De rondreizende tentoonstelling Florient is daar een voorbeeld van en onthult welke flora overleven in Oost-Vlaanderen en welke bloemen en planten helaas verdwenen zijn.

In het derde luik van Planten persen & landschappen lezen belichten we de meest interessante bevindingen over 12 000 jaar Bos t’Ename. Al jarenlang werken groene pioniers aan
de instandhouding van dit beschermde landschap. De indrukwekkende biodiversiteit en duizenden jaren geschiedenis overhalen je vast om het Bos t’Ename zelf te gaan verkennen.

Reserveer hier je ticket

Locatie

Provinciaal Erfgoedcentrum

Lotharingenstraat 1

9700 Oudenaarde (Ename)

EXPO: Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht 

tentoonstellingsopzet met landweg naar de kerk op de achtergrond

Kijk dwars door het bladerdak van het bos naar een tumultueus verleden.
Ontdek wat graancirkels vertellen.
Ontmasker vermomde bunkers en verdwenen vliegvelden.
Zak door de grond tot aan de ijstijd.

De tentoonstelling ‘Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht’ leert je verschillende bronnen en technieken om archeologische sporen te bestuderen vanuit de lucht. Oude en hedendaagse luchtfoto’s, hoogtescans, … Ze onthullen hun geheimen en sporen aan om het Oost-Vlaamse landschap met een nieuwe bril op te herontdekken en te herbeleven. Want onder onze voeten zit een heel verhaal. Zie jij het ook?

Je eindigt je bezoek in het erfgoeddepot waardoor je achter de schermen van het Erfgoedcentrum kunt kijken.

opstelling koppenberg
opstelling maldegem

Spoorzoekers Junior

Een kompas toont kinderen de weg naar heel wat toffe opdrachten. Zelfs kleine broer of zus bouwt zijn of haar eigen landschap vanuit de lucht. Lees meer over het kinderpakket bij de tentoonstelling Spoorzoekers

jongen krijgt hulp van een vrouw bij het maken van zandlagen in flesje

Praktisch

  • Wanneer? van 22 juni 2020 tot en met 11 september 2022
  • Waar? In het Erfgoedcentrum van Erfgoedsite Ename (Lotharingenstraat 1 in Ename)
  • Deze tentoonstelling en het kinderaanbod kan je enkel bezoeken na reservatie.

Spoorzoekers op wandel

Erfgoedwandeling van 12 km in de omgeving en het centrum van Oudenaarde langs plaatsen met een rijk verleden die je vanuit de lucht op het spoor komt en vanop de grond beleeft. De wandeling start en eindigt in het Erfgoedcentrum. Download de ErfgoedApp op je smartphone of tablet met 4G en scan de QR-code of aan de ingang van het Erfgoedcentrum. Of vraag het boekje aan de balie van het Erfgoedcentrum. Je kan de brochure ook downloaden: Download de brochure - Bekijk de wandeling op kaart - voor gps: Download de wandeling

  • Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met de Vakgroep Archeologie van UGent.