Het Archeopark 

Het archeopark van Ename (ca. 8 ha groot) wordt uitgebouwd tot een openluchtmuseum. Een essentiële vraag is: 'Hoe kunnen we complexe en slechts gedeeltelijk bewaarde archeologische resten begrijpbaar maken voor een ruim publiek?'

Hoewel archeologische resten indrukwekkend zijn, worden ze zelden herkend als specifieke structuren zoals huizen, kerken, werkplaatsen etc. Op die manier ontgaat veel aan de fascinatie van het publiek. In het geval van Ename zien de bezoekers een labyrint van deels bewaarde architecturale restanten. Het gaat om de funderingen van de benedictijnenabdij die het leven in Ename domineerde van 1063 tot 1795. De overblijfselen van de vroegmiddeleeuwse handelsnederzetting (975-1050) zijn niet meer zichtbaar; ze bestaan immers voornamelijk uit grondsporen die tijdens de opgravingswerken weggegraven worden.


 
 
 

Om de bezoeker een levendig beeld te geven van het vroegere leven in het archeopark, werd een presentatietechniek ontwikkeld door Daniël Pletinckx en Dries Nollet van Visual Dimension bvba: het tijdsvenster. In het tijdsvenster stap je als als bezoeker terug in de tijd en leert over de Enaamse abdij en de mensen die er leefden. Het werd met verschillende prijzen bekroond, waaronder de Vlaamse Monumentenprijs in 1998.