Heraanleg van de abdijtuinen

kaart van de abdij in de 18de eeuw
Detail van een kaart van de abdij in de 18de eeuw

Omwille van de wetenschappelijk belang van de site Ename, werd de beslissing genomen om een terrein van ca. 6 ha vrij te houden voor later archeologisch onderzoek. Toekomstige wetenschappers krijgen op die manier de gelegenheid om ten minste een deel van de site te kunnen onderzoeken. Het grootste gedeelte van dit gebied strekt zich uit ten zuiden van de abdij waar de middeleeuwse tuinen gesitueerd waren. Deze zone zal volwaardig deel uitmaken van het archeologisch park. De historische "Lange Grachten" werd ondertussen opnieuw uitgegraven. Van op de 2de verdieping van het provinciaal erfgoedcentrum krijg je een prachtig zicht.

middeleeuwse groententuin

middeleeuwse groententuin

18de-eeuwse geometrische tuin

18de-eeuwse geometrische tuin

Middeleeuwse kruidentuin 

middeleeuwse kruidentuin

Hoogstam-boomgaard 

hoogstamboomgaard

Kweekvijvers voor vis

Kweekvijvers voor vis

 

Dostrade project

Wie af en toe op de abdijsite van Ename wandelt zal het al gemerkt hebben. De laatste maanden waren er heel wat werkzaamheden.

Het provinciebestuur Oost-Vlaanderen is een van de partners van het Europees Interreg IVA-project (Dostrade). Het project wil een duurzame visie te ontwikkelen voor de Vallei van de Boven-Schelde van Gavere tot aan de bron van de Schelde (Cambrai).

De abdijtuinen van Ename zijn een van de pilootprojecten. Een projectteam rond pam Ename werkte het plan uit en koos voor de evocatie van de 17de-eeuwse abdijtuinen. Ondertussen realiseerden we al heel wat: 52 historische fruitbomen zijn aangeplant op de plaats van de vroegere abdijboomgaard, het originele toegangspad tot de abdij is heraangelegd, een digitale route ontsluit de site, nieuwe infoborden loodsen je langs de site en zorgen voor de ontsluiting van het natuurgebiedje ten zuiden van de site, via draaimolentjes kun je door de weides met dieren lopen.

De komende jaren staan er nog realisaties op stapel. Volg het verdere nieuws via onze website!

Meer info over het Dostrade project: www.dostrade.eu.