Tijdsvenster concept

Een Tijdsvenster bestaat uit een videocamera, een computer, twee grote schermen en een aanraakscherm. De behuizing biedt het systeem en de bezoekers bescherming tegen slecht weer. De camera is gericht op een bepaald deel van de archeologische site (bijvoorbeeld de funderingen van de Sint-Salvatorkerk) en toont deze live op de schermen.

afbeelding van het concept

Door het tonen van reconstructies van de verschillende kerken - precies bovenop de opgegraven funderingen geplaatst - geeft het Tijdsvenster de bezoekers een inzicht niet alleen in de wirwar van archeologische overblijfselen maar ook in de historische evolutie van het gebouw.

afbeelding van het concept

Door live videobeelden te gebruiken van de overblijfselen, geeft het Tijdsvenster de bezoeker een gevoel van authenticiteit. Het totaalbeeld van de reconstructie toont immers de weersomstandigheden en de menselijke activiteit op en rondom de site.

de verschillende lagen van het tijdsvenster

Het aanraakscherm laat de gebruiker toe te kiezen uit programma's die verschillende aspecten van de Sint-Salvatorkerk belichten, zoals de inplanting, de historische evolutie, het archeologisch onderzoek. Spectaculair zijn de reconstructies. Men kan daarbij kiezen uit verschillende tijdsvakken. Wanneer men kiest voor de reconstructie in een bepaald tijdsvak, kan men als het ware rond en in de (virtuele) kerk lopen, en het interieur zien. Aan de hand van een multimediavoorstelling met foto's, plattegronden en tekeningen krijgt men bovendien een beeld hoe men tot deze reconstructie is gekomen.

interactiviteit van het tijdsvenster