Tijdsvenster

Open van 1 april t.e.m. 31 oktober van 9u30 tot 16 uur, gesloten op maandag. Het Ename-team ontwikkelde een presentatietechniek die toelaat een site te reconstrueren op verschillende wijzen, voor een ruim publiek, zonder fysische reconstructie van de archeologische overblijfselen. In september 1997 werd een dergelijk systeem, Tijdsvenster genaamd, voor het eerst geïnstalleerd op de site van Ename. De fundamenten van de abdijkerk werden hierbij als proefproject gebruikt. Het oorspronkelijke concept van Tijdsvenster, ontworpen door John Sunderland, André De Clercq (Barco) en ir. Daniël Pletinckx, werd technisch uitgewerkt door IBM. De opdracht voor dit project werd gegeven door het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen. Het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium van de Vlaamse Gemeenschap was verantwoordelijk voor de wetenschappelijke gegevens waarmee de computerreconstructies werden aangemaakt.

een grote groep bij het tijdsvenster
het Tijdsvenstersysteem is geschikt voor grote groepen

Het huidige Tijdsvenster op de site was een wereldprimeur. Het systeem en het nieuwe concept werden in de beginfase geëvalueerd via enquêtes bij de bezoekers. De reacties van de Tijdsvenster-gebruikers waren enthousiast, en werden het best samengevat door een bezoekster: "Ik ben reeds verschillende malen hier op de site geweest, maar nu pas begrijp ik wat er hier te zien is".

tijdsvenster animatie

Bovenstaand beeld komt uit een animatiesequentie van het Tijdsvenster. Het toont een half-doorzichtige driedimensionele voorstelling van de Sint-Salvatorkerk, precies geplaatst op het videobeeld van de opgegraven funderingen van de kerk. De bezoeker in de kiosk ziet dit samengesteld beeld maar ook de werkelijkheid vanuit hetzelfde standpunt. Gesproken uitleg, animatiesequenties van de reconstructies en beelden van de opgravingen en de vondsten geven samen een duidelijk en levendig beeld van de evolutie van de archeologische site doorheen het laatste millennium.