Planten persen & landschappen lezen
vrijdag, 1 april, 2022 tot zondag, 11 september, 2022
€ 7.00

Planten persen en landschappen lezen

Over Herbaria, Groen van Toen en 12.000 jaar Bos t'Ename

Wist je dat herbaria van 200 jaar oud heel interessant zijn voor de studie van de biodiversiteit? En dat ze een belangrijke rol spelen bij de instandhouding van de vele erfgoedlandschappen die onze provincie rijk is? Maar hoe en wanneer is men ertoe gekomen om planten te drogen en systematisch te bewaren?
En ging het er wel altijd even wetenschappelijk aan toe of durfde men wel eens een exotisch plantje tussen de zelf geplukte veldbloemen steken?

In het eerste deel van de tentoonstelling wandel je met de 19de-eeuwse botanisten en Victoriaanse natuurliefhebbers, plantenkoker over de schouder, je krijgt authentieke, 200 jaar oude herbaria te zien en steekt heel wat op over de bewaring van deze fragiele tijdscapsules. Het entenproject van de Provincie legt ook herbaria aan in het Erfgoeddepot, maar verzekert vooral de toekomst van zeldzame erfgoedbomen. Vandaag bestuderen wetenschappers herbaria en landschappen om de evolutie van de biodiversiteit te achterhalen. De rondreizende tentoonstelling Florient is daar een voorbeeld van en onthult welke flora overleven in Oost-Vlaanderen en welke bloemen en planten helaas verdwenen zijn.

In het derde luik van Planten persen & landschappen lezen belichten we de meest interessante bevindingen over 12 000 jaar Bos t’Ename. Al jarenlang werken groene pioniers aan
de instandhouding van dit beschermde landschap. De indrukwekkende biodiversiteit en duizenden jaren geschiedenis overhalen je vast om het Bos t’Ename zelf te gaan verkennen.

Locatie

Provinciaal Erfgoedcentrum

Lotharingenstraat 1

9700 Oudenaarde (Ename)