Tickets

Individuele bezoekers kunnen op voorhand hun tickets reserveren via onderstaande knop. Scholen en groepen die een bezoek willen reserveren, sturen hiervoor een e-mail naar of nemen telefonisch (09 360 67 16) contact met ons op.

Vlaams topstuk in het Archeocentrum Velzeke

Deze vergulde schijffibula uit brons behoorde toe aan een rijke Merovingische dame die aan het begin van de 7de eeuw in Beerlegem (Zwalm) ten grave werd gedragen.
Het stuk kwam samen met heel wat andere vondsten aan het licht in 1955, tijdens een opgraving in een zandgroeve die destijds door Gust en Hubert De Pessemier werd uitgebaat.

Behalve deze mantelspeld droeg de vrouw ook een halssnoer met kralen in amber en glaspasta op haar lichaam. Tot het graf behoorden ook nog enkele riemgespen en een opmerkelijke glazen tuimelbeker. De begraafplaats telde ongeveer 250 graven. Op https://erfgoedinzicht.be vind je alle objecten die op deze site gevonden werden. We hebben hen voorzien van alle beschikbare info.

Het hele relaas over de vondst van dit uiterst zeldzame relict en de erfgoedactiviteit die rond dit thema werd uitgewerkt, vind je op www.oost-vlaanderen.be/topstuk.

Vanaf het najaar 2024 wordt de fibula één van de blikvangers van onze nieuwe vleugel over de Merovingische periode, maar je kan ‘m even goed nu al gratis komen bewonderen!