‘Over vliegen, vallen… en opgraven!’ brengt je van in de wolken tot onder de grond! Want luchtvaartgeschiedenis, dat is dromen en riskeren, vooruitgang en tegenslag, vallen en opstaan.

De mens is al altijd gefascineerd door vliegen. Maar het is wachten op de uitvinding van de luchtballon om een levend wezen te vervoeren in de lucht. In Vlaanderen gebeurt dat voor de eerste keer wanneer… een duif gezond en wel landt in Parike (Brakel) op 5 mei 1784.
De rest is geschiedenis. In Gent wordt meerdere keren luchtvaartgeschiedenis geschreven. Tijdens de wereldoorlogen is Oost-Vlaanderen van groot belang. Oorlogen zorgen voor investeringen, de burgerluchtvaart profiteert mee. Er wordt steeds sneller, verder en hoger gevlogen.

Ongelukken komen almaar minder voor, maar blijken even fascinerend. Al in 1785 is er een tentoonstelling van resten van een ballon in het Gravensteen.

Een verhaal...

Handige tijdlijnen tonen de geschiedenis van de luchtvaart van de pioniersperiode tot en met de wereldoorlogen. De globale ontwikkelingen zijn het decor voor lokale gebeurtenissen. Een universeel verhaal dat meer dan ooit actueel is!

over vergeten figuren...

Tot nu toe ondergewaardeerde personages worden in ere hersteld. De vrouwen krijgen eindelijk de aandacht die zij verdienen.

aan de hand van nooit eerder getoonde topstukken.

De expo brengt een keur aan relicten uit heel Vlaanderen bijeen. Kenners zullen de resten van een Fokker D.VII herkennen, het beruchte Duitse jachtvliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog!

Ontdek ons:

Aanbod voor jongeren

Samen zoeken we uit hoe je een luchtballon van de grond krijgt en welke uitgangspositie je nodig hebt zodat je papieren vliegtuig de ideale baan beschrijft. Zingend verkennen we een wereld boordevol avontuur. Meeslepende verhalen en verrassende anekdotes geven je een inkijk in de leefwereld van de jongens en meisjes die op gevaar van eigen leven hogere sferen verkenden. Nadien leef jij je uit, met onze LEGO® en MECCANO® bouwdozen!

Praktisch

  • Leeftijd: vanaf 10 jaar
  • Duur: 1 tot 2 uur
  • Max.: 25 personen
  • Schoolgroepen: € 30 (prijs per gids)
  • Niet-schoolgroepen: € 60 (prijs per gids)