Caesarfeesten
zaterdag, 9 september, 2023 tot zondag, 10 september, 2023
€ 0.00

Open Monumentenweekend staat dit jaar helemaal in het teken van de Caesarfeesten. De feesten die maar éénmaal om de 25 jaar georganiseerd worden, in Velzeke! Ze gaan terug tot het ontstaan van België. Historische figuren werden -letterlijk en figuurlijk - op een voetstuk geplaatst. Velzeke pakt in 1873 uit met een harnas ter ere van Julius Caesar. Het hele dorp kwam ervoor op straat, met de plechtige belofte dit elke 25 jaar te herhalen.

Op 9 en 10 september is het opnieuw zover. Vanuit de Paddestraat zal een volledig centurie Velzeke binnentrekken om op de site hun kamp op te bouwen. Verwacht je aan drildemonstraties, cavalerieoptredens en gladiatorengevechten onder het goedkeurend oog van keizer Hadrianus. Naar gewoonte kan je er ook weer enkele glasblazers aan het werk zien die zich vanover de hele wereld rond onze Romeinse replicaoven verzamelen. Andere ambachtslieden strijken dan weer neer op en rond het Romeins plein. Je kan er deelnemen aan allerlei volksspelen terwijl je je innerlijke mens versterkt aan de drank- en eetstandjes. Op zaterdagavond is er een groots volksfeest met Keltische muziek.
In het Archeocentrum kan je terecht voor rondleidingen en demonstraties.

Programma

Zaterdag 9 september

13u: optocht en intrede van het Romeins legioen (via de Paddestraat naar het AVE)
14u: gladiatorengevecht
15u: Romeinse cavalerie
16u: optreden Romeins legioen
17u: gladiatoren
18u: cavalerie

Zondag 10 september

10u: optocht en intrede van het Romeins legioen (via de Paddestraat naar het AVE)
11u: gladiatoren
12u: cavalerie
13u: Romeins legioen
14u: gladiatoren
15u: cavalerie
16u: Romeins legioen
17u: gladiatoren

Wanneer?

Zaterdag 9 september 13u-....
Zondag 10 september 10u-18u

Waar?

De verkeersvrije zone op het Romeins Plein en de Penitentenlaan, en het Archeocentrum met bijhorende erfgoedsite langs de Doolbosweg.

Meer weten?

Alle info - van deelnemende organistaies tot parkeergelegenheid - vindt je op www.caesarfeesten.be.

Volg ons Facebookevenement!