Caesarfeesten
zaterdag, 9 september, 2023 tot zondag, 10 september, 2023
zaterdag, 9 september, 2023 - 13:00
zaterdag, 9 september, 2023 - 19:00
zondag, 10 september, 2023 - 10:00
zondag, 10 september, 2023 - 18:00
€ 0.00

Open Monumentenweekend staat dit jaar helemaal in het teken van de Caesarfeesten. Dit evenement, dat slechts om de 25 jaar plaatsvindt, gaat terug tot in 1873. In de nasleep van de Belgische onafhankelijkheid ging men naarstig op zoek naar historische figuren die die identiteit kracht konden bijzetten. De inwoners van Velzeke lieten dat niet aan zich voorbijgaan. Zij werkten zich in de kijker met een harnas ter ere van Julius Caesar. Dat harnas geraakte nadien wat in de vergetelheid. Een standbeeld van de dictator ten voeten uit, op het Romeins Plein vestigt sinds 1998, de laatste editie van de Caesarfeesten, de aandacht op dit volksgebeuren.

Op 9 en 10 september is het opnieuw zover. Vanuit de Paddestraat zal een volledig centurie Velzeke binnentrekken om op de site hun kamp op te bouwen. Verwacht je aan drildemonstraties, cavalerieoptredens en gladiatorengevechten onder het goedkeurend oog van keizer Hadrianus. Naar gewoonte kan je er ook weer enkele glasblazers aan het werk zien. Andere ambachtslieden strijken dan weer neer op en rond het Romeins plein. Je kan er deelnemen aan allerlei volksspelen terwijl je je innerlijke mens versterkt aan de drank- en eetstandjes. Op zaterdagavond is er een groots volksfeest met Keltische muziek.
In het Archeocentrum verneem je tussen de rondleidingen en demonstraties door meer over het realiteitsgehalte van De Bello Gallico, de aanwezigheid al dan niet van Caesar in Velzeke en omgeving, de impact van de Romeinen op bijna alle facetten in de samenleving en de manier waarop archeologische bronnen en experimentele archeologie de kennisverwerving daarover voeden.