Open Monumentenweekend
zaterdag, 10 september, 2022 tot zondag, 11 september, 2022
€ 0.00

Breng op 10 en 11 september een bezoek aan het Archeocentrum Velzeke, je zal ogen en oren te kort komen!

Belgische maar ook Franse, Britse en Duitse militairen uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog vertellen over hun leven in de loopgraven en over hun vliegervaringen boven het westelijk front. Zwaar geschut, unieke motorfietsen en een replica van een jachtvliegtuig dat ooit boven onze streken vloog, vormen het indrukwekkende decor.

Wanneer de strijd geluwd is, koken de soldaten hun eigen potje in waarheidsgetrouwe gaarkeukens. Ze kijken enkel op wanneer ‘Peter Pan’ en ‘Choco’ met hun Pitts Special stuntvliegtuigen ontzagwekkende figuren in de lucht trekken (enkel op zondag 11/9 vanaf 15u). Luchtacrobatiek op zijn best, kippenvel gegarandeerd!
En zo herhaalt zich de geschiedenis want in 1913 keken 100.000 toeschouwers met open mond naar de halsbrekende toeren van Adolf Pegout in zijn Bleriot vliegtuig in Gent. Tijdens de Eerste wereldoorlog vlogen vanaf de vliegvelden van Sint-Denijs-Westrem, Gontrode, Mariakerke en Scheldewindeke, Duitse bommenwerpers uit voor de eerste strategische bombardementen in de geschiedenis.

Thema’s die aan bod komen op de tentoonstelling ‘Over vliegen, vallen en … opgraven!’ die nu in het Archeocentrum Velzeke loopt en tijdens het Open Monumentenweekend gratis en met of zonder gids bezocht kan worden.

Wie jong van geest is, kan in een super leuke workshop met LegoMaster-archeoloog David Vanhee de vliegtuigen uit de expo in Lego nabouwen.

En tot slot zijn er natuurlijk onze vaste waarden: ontmoet de Romeinen op de opgravingen, waar de archeologen je graag een woordje uitleg geven, volg een rondleiding in de tentoonstelling over prehistorie en (Gallo-)Romeinen, en laat je kleden in onze workshoplokalen.

Kortom, na twee jaar corona-pauze is het Archeocentrum Velzeke opnieuw een weekend lang the place to be:

• Re-enactors Eerste en Tweede Wereldoorlog
• Historische kanonnen en motorfietsen
• Replica jachtvliegtuig
• Fly-over stuntvliegtuigen (op zondag 11/9 om 15u)
• Getuigenissen piloten
• Lego-workshop
• Live opgravingen
• Gratis toegang en rondleidingen

Wanneer?

Zaterdag 10 september 13u-18u
Zondag 11 september 10u-18u