‘Over vliegen, vallen… en opgraven! Luchtvaartarcheologie in Vlaanderen'
vrijdag, 20 mei, 2022 tot zondag, 17 september, 2023
€ 7.00

‘Over vliegen, vallen… en opgraven!’ brengt je van in de wolken tot onder de grond! Want luchtvaartgeschiedenis, dat is dromen en riskeren, vooruitgang en tegenslag, vallen en opstaan.

De mens is al altijd gefascineerd door vliegen. Maar het is wachten op de uitvinding van de luchtballon om een levend wezen te vervoeren in de lucht. In Vlaanderen gebeurt dat voor de eerste keer wanneer… een duif gezond en wel landt in Parike (Brakel) op 5 mei 1784.
De rest is geschiedenis. In Gent wordt meerdere keren luchtvaartgeschiedenis geschreven. Tijdens de wereldoorlogen is Oost-Vlaanderen van groot belang. Oorlogen zorgen voor investeringen, de burgerluchtvaart profiteert mee. Er wordt steeds sneller, verder en hoger gevlogen.

Ongelukken komen almaar minder voor, maar blijken even fascinerend. Al in 1785 is er een tentoonstelling van resten van een ballon in het Gravensteen.

In 2002 ontstaat de Belgian Aviation History Association Archaeology Team (BAHAAT) om samen met de overheid het opgraven van vliegtuigwrakken wetenschappelijker aan te pakken. Samen met hen maakt Archeocentrum Velzeke de tentoonstelling ‘Over vliegen, vallen… en opgraven!’.

Een verhaal...

Handige tijdlijnen tonen de geschiedenis van de luchtvaart van de pioniersperiode tot en met de wereldoorlogen. De globale ontwikkelingen zijn het decor voor lokale gebeurtenissen. Een universeel verhaal dat meer dan ooit actueel is!

over vergeten figuren...

Tot nu toe ondergewaardeerde personages worden in ere hersteld. De vrouwen krijgen eindelijk de aandacht die zij verdienen.

aan de hand van nooit eerder getoonde topstukken.

De expo brengt een keur aan relicten uit heel Vlaanderen bijeen. Kenners zullen de resten van een Fokker D.VII herkennen, het beruchte Duitse jachtvliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog!

Praktisch

Vindt hier onze openingsuren.

Misschien profiteer jij wel van een van onze kortingstarieven

Meer weten over ons aanbod voor groepen?

'Over vliegen, vallen... en opgraven' met kinderen bezoeken? Het kan! Vraag naar onze bouwpakketten. Ook voor groepen werkten we een rondleiding op maat uit. 

Info en reservatie

tel. 09 360 67 16