Thematentoonstelling 'Romeinse Muntschatten'
woensdag, 21 september, 2022 tot zondag, 18 december, 2022
€ 0.00

Op 21 september was het precies 100 jaar geleden dat seizoenarbeiders uit Kruishoutem in een steenbakkerij nabij Arras één van grootste Romeinse muntschatten ooit blootlegden.Meteen wilde iedereen wel een deel van de koek. Ook de Kruishoutemnaren namen munten mee naar huis. Ze werden verstopt, weggegeven, verruild, verspeeld, verkocht, … over de hele wereld. Tot op vandaag komen ze geregeld tevoorschijn op bijvoorbeeld veilingen van Sotheby’s, waar ze niet zelden hoge bedragen halen. Een deel van de schat bevindt zich gelukkig al jaren in het Penningenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Voor deze mooie gelegenheid lieten we 19 van deze munten overkomen én halen we ook onze Romeinse muntschatten uit het depot.

De tentoonstelling van de verschillende muntschatten maakt deel uit van onze informatieve tentoonstelling over Velzeke en de Romeinen en kan je gratis bezoeken. Mis het niet!

Ook jeugdauteur Marc De Bel raakte gefascineerd door de vondst van de schat. De honderdste verjaardag ervan vormde voor hem dan ook de aanleiding voor het schrijven van een nieuw boek 'Stiene van de Geitenhoek', over deze bijzondere gebeurtenissen. Op zaterdag 24 september kwam hij naar het Archeocentrum om zijn boek te signeren. Koop jouw exemplaar in onze Archeoshop.

Fotogalerij (Klik om te openen):