Provinciaal archeologisch museum Velzeke breidt uit met erkend 'Archeodepot' 

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, erkent negen onroerenderfgoeddepots.

Sinds 1 januari 2015 kunnen onroerenderfgoedepots, door de inwerkingtreding van het nieuwe onroerenderfgoeddecreet een erkenning aanvragen. Met de erkenning van onroerenderfgoeddepots wil Vlaanderen de kwalitatieve werking van de depots verbeteren en versterken.

gedeputeerdeJozefDauwePamVelzekeDepot 

 

"Het gloednieuwe Archeodepot in pam Velzeke is één van de vijf erkende depots in de Provincie Oost-Vlaanderen" meldt een trotse Gedeputeerde voor cultuur en erfgoed, Jozef Dauwe.

Al bijna 3 decennia staat het pam Velzeke in voor de bewaring en ontsluiting van het archeologisch erfgoed van Oost-Vlaanderen, met nadruk op het zuiden van onze provincie.

Om dit museum de mogelijkheid te bieden zich verder te ontplooien werd door het provinciebestuur in 2012 een ambitieus bouwproject opgestart: de realisatie van een nieuw museumcomplex dat een belangrijke uitbreiding van het huidig museum, depot- en werkruimtes betekende.

Het Archeodepot is, sinds begin dit jaar, ondergebracht in die volledig nieuwe infrastructuur en is ingebed in de publiekswerking van het archeologisch museum te Velzeke. De collecties die bewaard (zullen) worden in het depot zijn afkomstig van het volledige grondgebied van de Provincie Oost-Vlaanderen met een focus op Zuid-Oost-Vlaanderen. De kerngebieden zijn de stad Zottegem en de gemeente Ename.

"In 2016 openen we in pam Velzeke ook het nieuw museum, met als 'highlights' een nieuw eigentijds museumconcept; boeiende educatieve projecten; een blik achter de schermen met publiekstoegankelijke opgravingen, onderzoeksruimtes en restauratieatelier en heus 'open depot'.
Iedereen zal dan live kunnen kennismaken met het archeologisch verleden en de dynamiek die uitgaat van deze bloeiende provinciale instelling" aldus gedeputeerde Jozef Dauwe.

 

Inlichtingen:

Gedeputeerde Jozef Dauwe

Gouvernementstraat 1

9000 Gent

09 267 82 42


Conservator - diensthoofd pam Velzeke

Kurt Braeckman

Paddestraat 7

9620 Zottegem

0476 43 57 63

www.pam-ov.be

https://www.facebook.com/pam.velzeke